רעלת הריון שלא אובחנה בזמן – האם זו רשלנות רפואית?

רעלת הריון היא סיבוך רפואי חמור שעלול להוביל לנזקים קשים לאם ולעובר אם אינו מאובחן ומטופל בזמן. מדובר במצב רפואי המתאפיין בלחץ דם גבוה ובנוכחות חלבון בשתן, ולעיתים גם בתסמינים נוספים כמו כאבי ראש חזקים, טשטוש ראייה ובצקות חריגות. כאשר הצוות הרפואי אינו מזהה את הסימנים המקדימים של רעלת הריון או מתעלם מהם, עלולות להיות לכך השלכות חמורות ואף בלתי הפיכות. השאלה המשפטית שעולה היא – האם מקרה כזה עשוי להיחשב כרשלנות רפואית?

 

חשיבות האבחון המוקדם

אבחון מוקדם של רעלת הריון הוא קריטי למניעת סיבוכים חמורים. נשים בהריון עוברות בדיקות שגרתיות שמטרתן לאתר שינויים בלחץ הדם, לזהות נוכחות חלבון בשתן ולבחון הופעת תסמינים חשודים נוספים. כאשר רופא מנוסה מקפיד לבצע את הבדיקות הללו כראוי, ניתן לאתר את רעלת ההריון בשלבים מוקדמים ולמנוע נזקים חמורים.

עם זאת, קיימים מקרים שבהם אנשי הצוות הרפואי אינם מייחסים חשיבות מספקת לתסמינים שמדווחת עליהם המטופלת, או לחילופין אינם מנתחים נכון את תוצאות הבדיקות. במקרים מסוימים, נשים שסובלות מרעלת הריון אינן מופנות להמשך בירור רפואי, אף שמדדים רפואיים מעידים על צורך בהמשך מעקב וטיפול. כאשר היעדר האבחון או האיחור בו מוביל להחמרה במצבה של המטופלת או של העובר, עולה חשד לרשלנות רפואית.

חשיבות האבחון המוקדם

 

ההשלכות האפשריות של אבחון מאוחר

איחור באבחון רעלת הריון עלול לגרום לנזקים חמורים הן לאם והן לעובר. אחד הסיכונים המרכזיים הוא התפתחות של רעלת חמורה יותר, שעלולה לגרום לפרכוסים ואף למוות. במקרים קיצוניים, כאשר הרעלת אינה מאובחנת ומטופלת בזמן, קיים סיכון לפגיעה בתפקוד הכליות והכבד, לקרישי דם וללידה מוקדמת.

אצל העובר, רעלת הריון לא מטופלת עלולה לגרום להאטה בגדילה תוך-רחמית, לירידה בכמות החמצן שמגיעה אליו ואף למצוקה עוברית מסכנת חיים. ישנם מקרים שבהם העובר סובל מנזקים נוירולוגיים קשים כתוצאה מאי אספקת דם תקינה.

 

מתי מדובר ברשלנות רפואית?

רשלנות רפואית מוגדרת כהפרת חובת הזהירות של הצוות הרפואי כלפי המטופלת, אשר הובילה לנזק שניתן היה למנוע. במקרה של רעלת הריון שלא אובחנה בזמן, יש לבדוק האם הרופא פעל בהתאם לפרוטוקולים הרפואיים המקובלים.

למשל, אם רופא נשים התעלם מתוצאות של בדיקות שהעידו על לחץ דם גבוה וחלבון בשתן, או אם לא הפנה את האישה להמשך בירור למרות תסמינים ברורים של רעלת, ייתכן שמדובר בהתרשלות. כמו כן, אם במהלך הביקורים אצל הרופא לא נערכה מדידה סדירה של לחץ הדם, ולא הומלץ על בדיקות שתן נחוצות, ניתן לטעון כי הצוות הרפואי לא פעל בהתאם לסטנדרטים המצופים ממנו.

בדיוק במקרים כאלה מתעוררת השאלה האם מדובר במקרה של רשלנות בהריון. כאשר ניתן להוכיח כי רופא לא נקט את אמצעי הזהירות הנדרשים, או שלא פעל בהתאם לנהלים המקובלים, ייתכן שהמטופלת זכאית לפיצוי בגין הנזק שנגרם לה.

 

פיצוי במקרים של רשלנות רפואית

במקרה שבו ניתן להוכיח כי אי אבחון רעלת ההריון בזמן הוביל לנזק חמור לאם או לעובר, ייתכן שתעמוד למטופלת הזכות להגיש תביעה ולקבל פיצוי כספי. סכום הפיצוי משתנה בהתאם להיקף הנזק שנגרם, והוא עשוי לכלול כיסוי הוצאות רפואיות, פיצוי על כאב וסבל, פגיעה בכושר העבודה והוצאות עתידיות הקשורות למצב הבריאותי שנגרם עקב הרשלנות.

בין המקרים שנדונו בבתי המשפט ניתן למצוא תביעות שבהן הוכח כי רופאים התעלמו מתלונות חוזרות של נשים בהריון, או שלא העניקו טיפול מידי כאשר זוהו תסמינים מחשידים. במקרים כאלה, בתי המשפט פסקו סכומי פיצוי משמעותיים לטובת המטופלות ובני משפחתן.

 

סיכום

אי אבחון בזמן של רעלת הריון עלול להוביל להשלכות רפואיות חמורות, ולעיתים אף בלתי הפיכות. כאשר הרופא אינו מקפיד על ביצוע בדיקות שגרתיות או מתעלם מתסמינים מחשידים, יש מקום לבחון האם מדובר במקרה של רשלנות רפואית.

נשים שחוו סיבוכים בעקבות אבחון מאוחר של רעלת הריון רשאיות לבדוק את זכויותיהן ולבחון את האפשרות להגיש תביעה משפטית. במקרים שבהם ניתן להוכיח כי הרופא פעל ברשלנות, ייתכן שהמטופלת זכאית לפיצוי משמעותי.

ההשלכות האפשריות של אבחון מאוחר

אולי תאהבו גם את: